Ga naar hoofdinhoud

Kunst aan de gevel bij project Lindehof

Vier bijzondere keramische wandsculpturen van Lex Horn (Nijmegen, 1916-1968) vinden een mooie herbestemming op de gevel van het nieuwbouwcomplex Lindehof. De wandsculpturen maken onderdeel uit van de collectie beeldende kunst in de openbare ruimte van de gemeente Utrecht. Oorspronkelijk in 1965 ontworpen voor de J.F. Kennedyschool (nu Openbare Basisschool Overvecht), maar sinds 2014 in een depot opgeslagen. Dit nadat tijdens een verbouwing van de school in 2014 besloten was de werken niet terug te plaatsen. De kunsthistorische waarde van de wandsculpturen was echter onbetwist en herplaatsing op een passende locatie altijd de inzet. En nu is het dan zover.

Lex Horn geldt als een van de meest toonaangevende kunstenaars in Nederland op het gebied van monumentale wandkunst. Horn verzette zich zijn leven lang tegen het indelen in groepen en stromingen binnen de beeldende kunst. Hij ging zijn eigen weg, steeds vernieuwend en verder opschuivend van figuratieve kunst richting abstracte kunst.

In de wederopbouwperiode heeft Horn tientallen monumentale werken in opdracht uitgevoerd, veelal voor scholen, gemeente- en rijksoverheidsgebouwen. Zijn oeuvre, dat voornamelijk wandschilderingen en glasappliqué’s maar ook wandmozaïeken en wandkleden bevat, kenmerkt zich door uitbundige kleuren.

De wandsculpturen bij Lindehof vormen daarop een uitzondering. Deze kennen een sober kleurpalet van grijs, zachtgroen, zwart en wit. Dit komt omdat de oorspronkelijke wanden waarop de wandsculpturen waren bevestigd geel waren en het geheel zo bont genoeg werd. De vier expressieve wandsculpturen zijn half figuratief en half abstract. Kenmerkend voor het werk van Horn zijn de verschillende symbolische motieven, waarvan het hart, het oor, het oog en een hand het meest in het oog springen.

Kunst in de openbare ruimte Utrecht

Meer weten en zien over de collectie beeldende kunst van Utrecht? Kijk op www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl of twitter @cz030 of Instagram @kunstinutrecht

 

Ooms Bouw & Ontwikkeling bestaat 111 jaar!
Ooms Bouw & Ontwikkeling bestaat 111 jaar!