Skip to content

Jan Ooms Pzn, de grondlegger waar tevens een straat naar vernoemd is in Scharwoude, legde de basis voor een bedrijfscultuur die zijn achterkleinzoon Piet-Jan Ooms nog steeds aan het hart ligt. Hij kent net als de voorgaande generaties de drang tot innovatie, houdt van korte lijnen en afspraak is afspraak. Werknemers wordt de ruimte en verantwoordelijkheid gegeven die zij én het bedrijf en daarmee haar klanten verdienen.

1913-1932
De geschiedenis van Ooms Bouw & Ontwikkeling begint op 30 maart 1913, wanneer  Jan Ooms Pzn – grootvader van de derde generatie –  Jan Dirk Ooms, een metselbedrijf start in Avenhorn. Het eerste project is het eigen woonhuis in Grosthuizen, welke nog steeds in eigendom is. Daarna legt hij zich toe op de bouw van boerderijen, het renoveren van woningen en later ook het renoveren van bruggetjes en paden.

1932-1950
Deze laatste activiteit groeit uit tot een specialisatie die met de toename van het autogebruik aan belang wint. In 1932 verwerkt Jan Ooms de eerste teerslakken die hij uit Duitsland importeert en in 1948 start de eerste asfaltproductie.

1950-1977
In de vijftiger jaren breidt Ooms zijn activiteiten uit met het realiseren van startbanen voor Schiphol en in zestiger jaren start hij met de aanleg van autosnelwegen en het grondwerk voor de uitbreidingsplannen van onder andere Hoorn en Enkhuizen. In 1963 neemt Jan Dirk Ooms samen met zijn oom Hendrik Jan Ooms het bedrijf over door het plotseling overlijden van zijn vader Piet Ooms.

1977-1992
Eind zeventiger jaren wordt een begin gemaakt met het ontwerpen van eigen speciale producten zoals Sealoflex en richt Ooms ook zijn pijlen op het buitenland en worden de activiteiten uitgebreid naar België en Duitsland.

Ooms startte tevens in deze tijd opnieuw met woningbouw. Hierbij werd het Houtskeletbouw met Deens receptuur in Nederland geïntroduceerd. Kort daarna startte ook de eigen projectontwikkeling.

1992-2012
In 1992 werd het wegenbouwkundig Ingenieursbureau Unihorn opgericht en werd Sealoflexbitumen wereldwijd uitgerold door partners in Japan en Amerika en onszelf.

De woningmarkt bleven we bedienen met innovatieve ontwikkelingen zoals de uit Canada geïmporteerde technologie voor Waterwoningen en het uit eigen ontwikkeling voortgekomen energie uit asfalt om gebouwen te voorzien in hun behoefte van koude en warmte. Op 1 januari 2012 verkoopt Ooms haar infraondernemingen aan Strukton Civiel en is het bedrijf weer enigszins terug bij haar “roots” uit 1913.

2012-heden
Ooms blijft zichzelf en de wereld in de gebouwde omgeving vernieuwen met jonge, frisse ideeën en innovatieve processen, welke tot uiting komen in onze woning- & utiliteitsprojecten. Voorbeelden hiervan zijn Mede-Opdrachtgeverschap, energiezuinige woningen welke zeer luchtdicht gebouwd worden in combinatie met slimme regeltechnieken en het bouwen van woningen met pre-fab betoncasco’s om onder andere de bouwtijd te versnellen en meer geconditioneerd te laten plaatsvinden.

 

Jan Dirk Ooms

Jan Dirk Ooms is na een kort ziektebed heengegaan (01-10-1942 / 14-08-2020). Van 1963 tot 2010 heeft hij ons Familiebedrijf geleid en de werknemers geïnspireerd en de vrijheid gegeven om zichzelf en daarbij het bedrijf te ontplooien. Vele innovaties, zoals de road energy systems, waterwoningen, houtskeletbouw en gemodificeerde bitumen Sealoflex, kwamen onder zijn bezielende leiding tot stand, innovaties die zonder zijn tussenkomst niet, of pas veel later tot stand zouden komen.

Geheel volgens het gedachtegoed van Jan Dirk Ooms blijft Ooms Bouw & Ontwikkeling zich vernieuwen en innoveren binnen alle projecten.

Ooms Bouw & Ontwikkeling bestaat 111 jaar!
Ooms Bouw & Ontwikkeling bestaat 111 jaar!