Ga naar hoofdinhoud

Lindehof

Lindehof Utrecht
Lindehof Utrecht
Lindehof Utrecht

Wijk:  Leeuwesteyn, te Leidsche Rijn, Utrecht
Woningen: 40 woningen
Architect: FARO Architecten en Strootman Landschapsarchitecten

Ooms Bouw & Ontwikkeling heeft na het succes van Leeuweplaats de tender voor veld 12B gewonnen met het plan ‘Lindehof’, een project van 40 koopwoningen. Naar ontwerp van FARO architecten en Strootman landschapsarchitecten is een nieuw blok in het rijke ensemble van Leeuwesteyn te Leidsche Rijn bedacht.

Op de belangrijke kruising van de fietsroute naar de Dafne Schippersbrug en het Willem-Alexanderpark staat een echt Utrechts blok met een fraaie buitenrand en een intieme binnenkant. Dichte hoeken op de stedenbouwkundig belangrijke punten, passende oplossingen voor het hoogteverschil van ruim twee meter en twee bijzondere toevoegingen in het stedelijk weefsel van Leeuwesteyn.

Rijke variatie aan types
In Lindehof bestaat 50% van het programma uit betaalbare woningen. Met hulp van Beumer Garantiemakelaars is voor alle categorieën een passende eengezinswoning bedacht. Zo is een rijke variatie aan types ontstaan, waarbij ook de woningen van 60m2 als grondgebonden huizen in de straat staan.

Gekoesterde wens
Dankzij het aanwezige hoogteverschil (door de tunnelbak van de A2) konden we een lang gekoesterde wens voor Leeuwesteyn waarmaken: een nieuwe typologie voor gestapelde eengezinswoningen naar analogie van de beroemde Utrechtse werfkelders. Via het Willem-Alexanderpark bereik je de woningen op de eerste verdieping en aan de Snaphaanhof liggen de woningen op maaiveldniveau. Het hoogteverschil is ook ingezet om een slimme parkeeroplossing in het binnengebied te creëren. Deze creëert ruimte voor goede tuinen in de volle grond voor de duurdere koopwoningen en een fraaie, rolstoeltoegankelijke, groene route door het blok.

De groene ‘slinger’
Deze groene ‘slinger’ door het blok begint en eindigt bij de twee hoogtepunten van het plan. In het dichtere weefsel van stegen en straatjes voegen we een eigen variant op een lusthof toe: de Lindehof. Een besloten groene plek in het weefsel waar buurtbewoners zich kunnen terugtrekken in de stadsnatuur. Het natuurlijk hoogtepunt van ons bio-diverse blok. Aan de andere kant, op de stedenbouwkundig belangrijke hoek een (bescheiden) commerciële ruimte als ontmoetingsplek voor toekomstige bewoners én andere buurtbewoners. Wij dromen van een leuk koffietentje…

Rijke detaillering
Architectonisch hebben we een passende toevoeging gemaakt aan het bestaande rijke palet. Met veel aandacht voor metselwerkdetailleringen, goede entrees en aansluitingen op maaiveld en natuurlijk Art Deco elementen. Een rijk gedetailleerde blikvanger en het op meerdere plekken terugkerende, speciaal ontworpen, Leeuwesteyn-hekwerk.

Duurzaam
Naast deze architectonische rijkdom is Lindehof mede dankzij de advisering van Merosch ook een duurzaam hoogstandje. Met een GPR van ruim een 8 en een EPC van -0,2 scoort het blok goed op de meetbare onderdelen van duurzaamheid. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Samen met de optimale toegankelijkheid en een slim mobiliteitsplan levert Lindehof ook een goede bijdrage aan de duurzame verstedelijkingsopgave van de gemeente Utrecht.

Alle woningen zijn opgeleverd.

 

We nemen u even mee door het plan…

 

Ooms Bouw & Ontwikkeling bestaat 111 jaar!
Ooms Bouw & Ontwikkeling bestaat 111 jaar!