Ga naar hoofdinhoud

Texelse Dorpen, 129 woningen

 

Opdrachtgever: Gemeente Texel & Stichting Woontij

Architect:  M3 Architecten

Woningen: 129, verdeeld over Den Hoorn, Oudeschild, Oosterend en De Cocksdorp

Website: Texelse Dorpen

 

Prachtige woningen geïnspireerd door en voor Texel, met oog op de toekomst.

De urgentie voor het realiseren van meer betaalbare woningen op het eiland is hoog. Met dit project, en de samenwerking met de Gemeente Texel en Stichting Woontij, maken wij een grote stap om aan de woonbehoefte van de eilanders te voldoen. Totaal realiseren wij 129 woningen, waarvan 87 sociale huur- en 42 betaalbare koopwoningen. De woningen worden gerealiseerd in de vier dorpen: Den Hoorn, Oudeschild, Oosterend en De Cocksdorp.

Efficiënt en snel woningen realiseren
Vanwege de urgente behoefte aan voldoende en betaalbare woningen op het eiland is er besloten om een gestandaardiseerde en geprefabriceerde bouwaanpak te hanteren. Ons kant-en-klaar gevelsysteem maakt het mogelijk om snel en efficiënt te bouwen.

Binding met Texel
De inspiratie voor de nieuw te bouwen woningen komt voort uit verschillende aspecten van het eiland. Mooie nieuwe woningen die perfect in het bestaande landschap passen met oog op de toekomst. De woningen zijn onder te verdelen in 3 woontypologieën: rug-aan-rugwoningen, rijwoningen en smalle rijwoningen. Daarnaast vallen de woningen onder de huisvestingsverordening. Dit betekent dat mensen die in aanmerking willen komen voor een woning maatschappelijk- of economisch gebonden moeten zijn aan het eiland.

Energiezuinig en duurzaam

Alle woningen worden gasloos en bijna energieneutraal (BENG). De woningen zijn hiervoor uitgerust met een individuele bodemwarmtepomp die de woning kan verwarmen en in de zomermaanden kan koelen. Dit duurzame karakter past perfect in de omgeving. De vier plannen zijn speels opgezet met veel aandacht voor groen, vogelbroedplaatsen en biodiversiteit.

Verdeling sociale huur- en koopwoningen per dorp

Dorp Koop Huur
Den Hoorn 12 20
Oosterend 4 21
De Cocksdorp 12 26
Oudeschild 14 20
Totaal 42 87
Ooms Bouw & Ontwikkeling bestaat 111 jaar!
Ooms Bouw & Ontwikkeling bestaat 111 jaar!