Ga naar hoofdinhoud

SteenWende WijsWonen runner-up in Tender Hoorn

Steenwende, Hoorn

Trots zijn wij op deze samenwerking! SteenWende is het plan voor een natuurinclusief woonensemble in Hoorn waar vitale ouderen met woonconcept WijsWonen samenleven in een hechte en toekomstbestendige gemeenschap. Vier duurzame woonblokken, op de voormalige hockeyvelden aan de Nieuwe Steen, geven plek aan 60 gevarieerde woningen voor een nieuwe generatie ouderen die bewuster en socialer willen samenleven. Na de indiening door VORM, is de visie van NW360 Vastgoedontwikkeling, Common City Development en architectenbureau Space&Matter, de runner-up met een woongemeenschap waar vitale ouderen speels samenwonen, plezier hebben en jong blijven.

Team

NW360 Vastgoedontwikkeling

Space&Matter

OFME

KUUK infra

Common City Development

Ooms Bouw

Omring

Steenwende

 

Gelaagd landschap

Het ontwerp voor Landgoed SteenWende is een ware groene oase. Space&Matter in samenwerking met Faunest creëren een plek waar bewoners en natuur samenkomen. De architectuur vindt inspiratie in het horizontale karakter van het oorspronkelijke veenlandschap, met open water, lange oevers en uitgestrekte grasvelden. Dit resulteert in een horizontaal gelaagd ontwerp wat van de zorgvuldig gepositioneerde volumes een harmonieus geheel maakt.

WeSpace

In het ontwerp staat verbinding centraal. Zowel fysiek als sociaal. De architectuur integreert buitenruimtes op een subtiele manier. In vides en buitenruimtes genieten bewoners van vrijheid, terwijl de brede horizontale lijnen zorgen voor een kalme en uitnodigende uitstraling. Een centraal gelegen WeSpace vormt het hart van de community. Een collectieve ruimte die vorm krijgt door de bewoners zelf. Hier is altijd plek voor een geplande of spontane ontmoeting. Denk aan een gezamenlijke tuin, een bibliotheek-leeshoek of een plek voor kaarten, biljart of yoga. Vanuit de WeSpace kunnen buitenactiviteiten worden georganiseerd om beweging te stimuleren.

Toekomstbestendig

Inzicht in de veranderende behoeften van senioren is essentieel. Het ontwerp maakt gebruik van Open Building principes waarbij de flexibiliteit van de indeling centraal staat. Een gevarieerd aanbod aan woningtypologieën heeft ieder een woonplattegrond die gerealiseerd kan worden van 2- tot 4-kamerappartementen. Dit biedt toekomstige bewoners een ruime keuzevrijheid om de woning aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Bouwen voor de toekomst

Naar schatting zal het aantal 75-plussers in Nederland tegen 2030 de twee miljoen overschrijden. Een half miljoen meer dan in 2021. Tegelijkertijd neemt het aantal mantelzorgers en de arbeidskrachten op het gebied van zorg en welzijn af. Op basis van marktanalyse en gesprekken met Omring en bewonersverenigingen ontwikkelden NW360 en Common City als antwoord op deze tendens woonconcept WijsWonen. Een nieuwe woonvorm waar senioren meer gezamenlijk wonen, sociale interactie hebben en bijdraagt aan de gezondheid en vitaliteit van de bewoners.

Ooms Bouw & Ontwikkeling bestaat 111 jaar!
Ooms Bouw & Ontwikkeling bestaat 111 jaar!